Stéphane Beel

De Silo's van de oude mouterij worden door Stéphane Beel omgevormd naar woningen.
In het interview hieronder licht Stéphane Beel toe hoe hij de transformatie van het gebouw ziet en hoe deze in het geheel zullen aansluiten.

Op grote hoogte

De hervorming van het Silogebouw is een delicate opdracht. Enerzijds moeten de massieve silo's behouden blijven als baken in de omgeving. Anderzijds moeten de nieuwe ingrepen beantwoorden aan de hedendaagse eisen van licht en zicht, comfort en veiligheid.
Deze dualiteit brengt in Beel het beste naar boven.

Een nieuwe vierkant silo

Van de twee centrale cilinders neemt hij over een hoogte van 31 en 28 meter een deel weg. Hij vervangt het door een nieuw transparant, vierkant volume De zes andere silo's blijven volledig behouden en krijgen kleine openingen die een structurele logica volgen en die specifieke panorama's omkaderen. Door deze ingreep ontstaan wooneenheden met telkens drie cirkelvormige besloten ruimtes en één vierkante open ruimte. Deze openheid maakt de vierkante ruimte, centraal gelegen in de woning, geschikt als leefruimte en/of keuken.

Een nieuw volume

De bestaande witte silo's worden vervangen door een nieuw volume dat op boven op Karnak wordt gebouwd waardoor deze ruimte bewaard blijft en men dezelfde fundering kan gebruiken.  Het nieuwe volume wordt bekleed in wit/blank hout dat helder contrasteert met de bestaande grijze silo's. De beglazing is in zilver/witkleurig zonwerend glas in lichtgekleurd houten schrijnwerk.

arrow-icon Meer over de appartementen in de Silo's