Landschap

Groen als tegengewicht voor massiviteit

De Kanaalsite is sterk getekend door zijn kolossale silo's en massieve gebouwen. Om een rustgevende woon- en werksfeer te scheppen wordt het industriƫle karakter verzacht. Michel Desvigne integreert woningen, ateliers, kantoor- en expositieruimtes en creƫert een unieke atmosfeer van verbondenheid.

Privacy beschermen

Rond de woningen komen kleine bosaanplantingen en weides die de privacy van de bewoners beschermen. De hoogstammige beuken en haagbeuken met een natuurlijke ondergroei van varens, mossen en kleine woudbloemen brengen de natuur van de Schijnvallei als het ware over naar de site.

Traject met boomgaarden

Talrijke wegen in neutraal, aarde kleur beton, vormen een aangeschakeldtraject doorheen de site richting het Albertkanaal. Ze worden afgewisseld met kleine boomgaarden die als levendige ontmoetingsplaatsen dienst doen.

Secret garden

Naast de Vervoordt Foundation wordt een "secret garden" aangelegd: een beplant dakterras dat boven de kade hangt en vrij uitzicht biedt over het kanaal en de bossen aan de overkant. Een grote waterpartij omgeeft de artistieke installatie van Anish Kapoor en promoveert deze plek tot centrale plaats van de Kanaalsite.

Binnen- en buitenkijken

Een eenvoudige, transparante schutting omsluit het geheel van de site. Enkele bomen breken uit de site en komen op het kasseien voetpad.